VVD: dwing provincies tot investeringen wegen

De VVD wil dat provincies alle inkomsten die zij krijgen uit de zogeheten provinciale opcenten investeren in onderhoud en aanleg van nieuwe wegen. Dat betekent dat jaarlijks zo'n 740 miljoen euro extra beschikbaar komt, stelde Tweede Kamerlid Charlie Aptroot dinsdag.

Uit onderzoek van zijn partij blijkt dat de provincies vorig jaar bij elkaar bijna 1,4 miljard ophaalden met de provinciale wegenbelasting. Van deze opcenten is 635 miljoen gebruikt voor aanleg en onderhoud van wegen. De rest ging naar andere dingen. "Orkesten, voorstellingen, buitenlandse reizen, sociaal beleid. Het kan van alles zijn", zei Aptroot.

Volgens hem kan de verplichting om al het geld dat wordt binnengehaald met de opcenten te besteden aan de wegen met een simpele wetswijziging worden geregeld. Die inkomsten zijn nu namelijk vrij besteedbaar. Het betekent wel dat provincies de broekriem moeten aanhalen. Aptroot denkt dit vooral op te lossen door het aantal ambtenaren bij de provinciale overheid terug te dringen.

De inwoners van de provincies kunnen op termijn baat hebben bij deze maatregel, meent Aptroot. Wanneer provinciebesturen de achterstand op het wegennet hebben weggewerkt, kunnen de opcenten 'fors omlaag', aldus de VVD'er.