Veldslag om drugsbastion Jamaica

Een ruim duizend man sterke leger- en politiemacht is maandag een buurt in de Jamaicaanse hoofdstad Kingston binnengevallen die geldt als een bastion van een door de Verenigde Staten gezochte drugsbaron. Op verschillende plaatsen in de Tivoli Gardens braken vuurgevechten uit met zwaarbewaakte gangsters. Legerhelikopters cirkelden met gedoofde lichten boven de wijk, waar de elektriciteit was uitgeschakeld.

De leger- en politieactie is gericht tegen Christopher 'Dudus' Coke, die in New York is aangeklaagd wegens drugs- en wapenhandel en door de Verenigde Staten als een van de gevaarlijkste drugsbaronnen ter wereld wordt beschouwd. Gewapende gangsters hebben zich in de wijk verschanst sinds premier Bruce Golding vorige week liet weten dat hij zich niet langer tegen de uitlevering van Coke verzette.

Over het verloop van de actie zijn weinig bijzonderheden bekend. Volgens de autoriteiten zijn zeker twee politieagenten en een militair omgekomen en zes gewond geraakt. Behalve in West Kingston, dat onder meer de sloppenwijk Trenchtown omvat waar reggae-superster Bob Marley opgroeide, is de politie ook in andere delen van de stad mikpunt van rondtrekkende bendes. In Kingston en St. Andrew is de noodtoestand uitgeroepen, waardoor de bewegingsvrijheid van burgers is beperkt en de veiligheidstroepen ruimere bevoegdheden hebben om huiszoekingen en arrestaties te verrichten.

Jamaica is de grootste marihuanaproducent van de regio. Politieke partijen hebben in de jaren zeventig in de sloppenwijken bendes opgericht om aan stemmen te komen. De bendes hebben zich nadien op de drugshandel geworpen, maar onderhouden allemaal nauwe banden met de politieke partijen. De bende van Coke is bijvoorbeeld nauw verweven met de Labour Party van premier Golding.