Zuid-Korea zet propaganda in

Zuid-Korea heeft gisteravond de psychologische oorlogvoering tegen Noord-Korea hervat. Radiozenders van het leger zenden westerse muziek uit en berichten waarin de politieke en economische spanningen tussen het noorden en zuiden worden belicht, terwijl voorbereidingen worden getroffen om propagandabiljetten te verspreiden waarin Zuid-Korea zijn lezing geeft van het incident met het Zuid-Koreaanse marineschip Cheonan in maart.

Ook worden aan de Gedemilitariseerde Zone luidsprekertorens en elektronische billboards opgesteld om Noord-Koreaanse militairen over te halen over te lopen.

Zuid-Korea zegt dat de Cheonan tot zinken is gebracht door een Noord-Koreaanse torpedo. Bij het incident kwamen 46 Zuid-Koreanen om het leven.

Noord-Korea ontkent iedere betrokkenheid. Volgens een monitorgroep in Zuid-Korea heeft de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Il het 1,2 miljoen man sterke Noord-Koreaanse leger vorige week in staat van paraatheid gebracht, toen Zuid-Korea de resultaten van zijn onderzoek naar het zinken van de Cheonan bekendmaakte. Het Zuid-Koreaanse ministerie van defensie en de leiding van de Zuid-Koreaanse strijdkrachten konden het bericht echter niet bevestigen en zeiden geen tekenen van ongewone militaire activiteiten in het noorden te bespeuren.

Zuid-Korea eist dat Noord-Korea excuses aanbiedt voor de aanval, de verantwoordelijken straft en ophoudt met provocaties. Ook heeft het aangekondigd geen vis, schelp- en schaaldieren, zand en andere producten van Noord-Korea meer te kopen en Noord-Koreaanse vrachtschepen niet meer door Zuid-Koreaanse wateren te laten varen.

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon verwacht dat de Veiligheidsraad maatregelen treft tegen Noord-Korea. Daarvoor is de steun nodig van Noord-Korea's belangrijkste bondgenoot, China. De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton is in Beijing om een gecoördineerde reactie voor te bereiden. China heeft zich tot nog toe van openlijke kritiek onthouden en alle partijen opgeroepen de kalmte te bewaren.

De Verenigde Staten en Zuid-Korea hebben twee grote militaire oefeningen aangekondigd. Het machtsvertoon is volgens het Witte Huis in Washington bedoeld 'om toekomstige agressie af te schrikken'. De VS heeft 28,5 duizend militairen in Zuid-Korea en nog eens 47 duizend in Japan.