Lijsttrekkersdebat: de samenvatting

PVV-leider Geert Wilders heeft zondagavond in het lijsttrekkersdebat bij RTL4 PvdA-lijsttrekker Job Cohen hard aangevallen op zijn beleid in de periode toen die burgemeester was in Amsterdam.

Volgens Wilders is de criminaliteit in de hoofdstad onder Cohen flink toegenomen. "Als u zegt dat u voor Nederland wilt doen wat u voor Amsterdam heeft gedaan, dan is dat geen belofte maar een dreigement", wierp Wilders Cohen voor de voeten.

Cohen zei dat de veiligheid onder zijn bewind is toegenomen. Hij noemde het 'gevaarlijk' dat Wilders bevolkingsgroepen apart zet. "U kijkt niet of iemand over de schreef gaat, maar wat hun geloof is. Dat is iets wat je nooit, nooit en nooit mag doen."

CDA-lijsttrekker Jan Peter Balkenende stelde dat Wilders wel de problemen benoemt, maar verweet hem geen oplossingen te bieden. Volgens Balkenende moeten immigranten van goede wil juist 'tot bondgenoot' gemaakt worden en gestimuleerd.

Immigratie stoppen
De premier zei ook dat Wilders het bedrijfsleven tot last is, doordat hij onder meer de Turkse premier Erdogan heeft beledigd. Wilders stelde na het betoog van Balkenende dat het erop leek alsof hij Cohen had horen spreken. Hij daagde de CDA-leider uit met de vraag of Nederland nog wel zijn land zou zijn als er meer moskeeën dan kerken zouden staan. Volgens Balkenende zal dit niet gebeuren.

VVD-lijsttrekker Mark Rutte zei dat zijn partij de immigratie van kansarmen wil stoppen en wierp Wilders tegen dat hij zich alleen richt op moslims. Volgens Rutte zijn problemen van kansarme migranten niet aan te pakken met een kopvoddentax van Wilders of een generaal pardon van het gevallen kabinet CDA, PvdA en ChristenUnie. "Spreek mensen aan op hun eigen verantwoordelijkheid. Of je bent succesvol of niet. Als je een uitkering moet aanvragen, is het over", aldus de VVD'er.

Weggegooide stem
Een stem op de PVV noemde hij een weggegooide stem. De liberale leider viel PVV-leider Geert Wilders aan, nadat deze had betoogd dat een verhoging van de de AOW-leeftijd voor hem onbespreekbaar is.

Volgens Wilders is tornen aan de AOW-leeftijd niet nodig om de overheidsfinanciën op orde te krijgen. "Met uw breekpunt op de AOW, is er eigenlijk nog maar één coalitie mogelijk en dat is met de SP. Dat betekent toch dat een stem op de PVV een weggegooide stem is", aldus Rutte.

De VVD'er vergeleek de uitspraken van Wilders over de AOW met het lanceren van zijn idee voor een kopvoddentax om belasting te heffen over het dragen van hoofddoekjes. Met dit soort stellingnames maakt de PVV-leider volgens Rutte duidelijk naar andere partijen dat hij niet wil regeren.

Ouderen
De VVD laat volgens CDA-lijsttrekker Jan Peter Balkenende 'ouderen keihard vallen'. Volgens de CDA-leider zijn gevolgen van maatregelen van de liberalen in de zorg desastreus door onder meer een hoog eigen risico.

"Wat u doet is de ouderen keihard aanpakken", aldus Balkenende tegen VVD-lijsttrekker Mark Rutte zondag tijdens het verkiezingsdebat van RTL4. De liberale leider verweet zijn CDA-collega selectief te winkelen in het VVD-verkiezingsprogramma.

Rutte wees erop dat het CDA ook ingrijpt in de zorg om de stijgende kosten door de vergrijzing op te vangen en de overheidsfinanciën op orde te krijgen. Maar zijn partij zou daarbij juist wel oog hebben voor de zwakkeren door extra geld uit te trekken voor de chronisch zieken en gehandicapten.