Stranden VS gesloten onder dreiging olie

Het strand in de Amerikaanse staat Louisiana is gesloten nu dikke, klonterige olie de kust heeft bereikt. Het is een duidelijk zichtbaar gevolg van het lek in de Golf van Mexico dat nog steeds olie spuwt.

De klonten stinkende olie hebben intussen ook de moerassen van Louisiana bereikt, waar zeldzame vogels en zoogdieren leven en waar een grote verscheidenheid aan zeeleven is. Deskundigen denken dat ontelbare dieren de gevolgen van het olielek zullen merken, hoewel reddingwerkers tot nog toe slechts een handvol gewonde dieren hebben gevonden.

Oliebedrijf BP probeert al weken tevergeefs het lek te dichten. Volgens het bedrijf stroomt dagelijks nog achthonderdduizend liter olie uit het lek, of vijfduizend vaten. Wetenschappers die beelden van het lek hebben bestudeerd schatten dat er veel meer olie weglekt. De frustratie over het tempo waarin pogingen worden ondernomen om het lek te dichten wordt onderhand steeds groter en BP zei vrijdag dat het op z'n vroegst dinsdag wordt voordat begonnen kan worden met een nieuwe methode om de olie te stoppen.

Doug Suttles, operationeel directeur van BP, zegt te begrijpen dat de mensen gefrustreerd zijn over de resultaten. Hij vertelde vrijdag bij het televisieprogramma "Early Show" dat in het ergste geval het lek pas in augustus gedicht kan worden. Suttles is er wel van overtuigd dat de natuur weer zal herstellen, mede omdat de Golf zo'n groot wateroppervlak heeft en eerder olierampen heeft overwonnen. "Ik ben er optimistisch over, ik ben er zeer optimistisch over dat de Golf helemaal zal herstellen."

Washington heeft ondertussen de druk op BP opgevoerd en om meer openheid voor de bevolking gevraagd, onder meer over de afmetingen van het lek en de baan van de olie. BP werd eerder al beschuldigd van het verdoezelen van de omvang van de ramp. Ook is BP gevraagd een minder giftige variant te gebruiken van de chemische substantie die de olie moet verdunnen, zodat die niet aan de oppervlakte komt.

Het geduld raakt op en er gaan steeds meer stemmen op voor een grotere rol van de regering in de ramp. "We hebben BP genoeg tijd gegeven", aldus een lokale politicus.