'PvdA zet JSF-banen op het spel'

De PvdA zet honderden banen op de tocht door zich terug te trekken uit het JSF-project. Dat laten de bedrijven weten die betrokken zijn bij de ontwikkeling van de Joint Strike Fighter, de beoogd opvolger van de F-16.

Tijdens een debat in de Tweede Kamer liet defensiewoordvoerder Angelien Eijsink (PvdA) donderdag weten dat haar partij niet langer wil dat Nederland meedoet aan de ontwikkeling van het jachtvliegtuig. De PvdA vindt dat de kosten en de vertraging te veel oplopen. Het is 'niet langer financieel verantwoord' om te blijven meedoen aan de testfase, aldus Eijsink.

Met het wegvallen van de steun van de PvdA valt een Kamermeerderheid weg voor het deelnemen aan de testfase. Eijsink sluit overigens niet uit dat Nederland later kant-en-klare JSF's van de plank koopt.

Met dit besluit zet de PvdA niet alleen 'honderden banen' op de tocht, maar vernietigen ook 'volstrekt onnodig honderden miljoenen euro's', laat Nifarp weten, de organisatie waarin de Nederlandse vliegtuigindustrie is vertegenwoordigd die betrokken is bij het project. Omdat Nederland meedoet aan de ontwikkeling van het toestel, krijgen zij orders.

"Uitstappen uit de testfase zal een dramatisch effect hebben op de betrokkenheid van Nederlandse bedrijven bij de ontwikkeling van de JSF en is daarmee een directe bedreiging van de honderden huidige en nog eens duizenden toekomstige banen." Het Nederlandse bedrijfsleven zal bovendien schade oplopen als betrouwbare partner, verwacht Nifarp.

De vliegtuigindustrie vraagt zich verder 'hardop af' of de 'plotselinge draai van de PvdA wellicht is ingegeven door verkiezingsbelangen'. Dat partijen 'keiharde werkgelegenheid' kennelijk in de waagschaal willen stellen voor hun eigen verkiezingscampagne, noemen de bedrijven 'gevaarlijk'.

Ook demissionair minister van Defensie Eimert van Middelkoop (ChristenUnie) vindt het 'ongehoord' dat de PvdA de stekker uit te testfase wil trekken. Een eventueel besluit daarover moet pas na de verkiezingen worden genomen, als een nieuw kabinet heeft besloten wat verder met de JSF moet gebeuren.