'KPN herziet omstreden bonusbeleid'

KPN gaat zijn omstreden bonusbeleid herzien. Binnen en buiten het telecombedrijf rijst volgens het Financieele Dagblad de vraag of het beleid wel goed is voor het bedrijf. De krant baseert zich op gesprekken met betrokkenen.

Veertig directeuren bij KPN kunnen hun salaris over de periode van 2008 tot 2011 verdubbelen of verdrievoudigen. Daarvoor moeten ze de doelen voor het bedrijfsresultaat halen en aanblijven tot 1 mei volgend jaar.

Meerdere directeuren zouden van plan zijn meteen hun biezen te pakken als de bonus binnen is. Beloningsdeskundige Jan Schuurman waarschuwt in de krant dat de directeuren door het huidige beleid alleen oog hebben voor resultaten op de korte termijn. "KPN wordt geleid als een wielerwedstrijd met de eindstreep in januari", zegt een betrokkene in de krant.

De bonussen zijn volgens het dagblad 'exorbitant' als ze worden vergeleken met de huidige norm in Nederland. Ook FNV Bondgenoten en de Vereniging van Effectenbezitters vinden de bonussen te hoog. KPN zegt in de krant aan een nieuw bonussysteem te werken. Het huidige systeem werd in 2008 ingevoerd omdat het voor een 'beter groepsgevoel' zou zorgen.