Pechtold wil debat over grenzen journalistiek

D66-leider Alexander Pechtold wil een publieke discussie over de grenzen van de journalistieke vrijheid. Die moeten niet door de overheid of de rechter begrensd worden, maar door de journalistiek zelf, stelt Pechtold maandag in een opinieartikel in de Volkskrant.

Zijn stuk is een reactie op het roddelblad Binnenhof dat afgelopen week kwam met 148 pagina's over het privéleven van politici. Journalisten van het blad haalden onder meer de vuilniszakken van Pechtold en vicepremier André Rouvoet van straat en leidden daar allerlei privébeslommeringen en persoonlijke wetenswaardigheden uit af.

Pechtold noemt dat een nieuw hoofdstuk in de voortdurende zoektocht naar nieuws, primeurs en entertainment. En stelt: " Ik wil niet in een land leven waar 'vuilnisbakkenjournalistiek' normaal gevonden wordt." Pechtold verzette zich eerder tegen kabinetsplannen voor een mediacode en roept nu de journalistiek op naar zichzelf te kijken. "Ik wil een land waarin niet de overheid of de rechterlijke macht de grenzen van de journalistieke vrijheid bepaalt, maar de journalistiek zelf. Niet alles wat niet verboden is, moet per definitie kunnen. Respect voor ieders privacy. Verantwoordelijkheid. Zelfbeheersing", zegt hij tegen journalistiek Nederland.