[F1] Uitslag Grand Prix van Monaco

Mark Webber heeft de Grand Prix van Monaco op zijn naam geschreven. De Australiër bleef zijn Red Bull-teamgenoot Sebastian Vettel en Robert Kubica voor. Door deze winst leiden de Red Bull-coureurs zowel het rijders- als het constructeurskampioenschap.

Mark Webber startte van poleposition met Robert Kubica en Sebastian Vettel achter hem. Ferrari-coureur Fernando Alonso moest vanuit de pitstraat de race aanvangen omdat het Italiaanse team na een crash in de derde vrije training de bolide niet op tijd gereed kreeg. Ferrari had voor de Spanjaard een nieuw chassis opgebouwd en hem een nieuwe versnellingsbak gegeven. Daarom moet hij achteraan beginnen.

De beste start was voor Webber die meteen Vettel achter zich aan kreeg. Massa sloot aan op plaats vier, voor Lewis Hamilton en Rubens Barrichello. Diens Williams-teamgenoot Nico Hülkenberg kende een slechte start, want hij begon al achteraan en kende daarna een crash in de tunnel, waardoor de safety car naar buiten kwam. Alonso maakte hier meteen gebruik van door zijn verplichte pitstop te maken.

Achter de safety car ging het mis voor McLaren-coureur Jenson Button die met een rokende motor vlak na Saint Devote al in de derde ronde tot stilstand kwam. Raceleider Webber klaagde ondertussen achter de safety car over de rommel die in de tunnel op de baan lag.

Na zeven ronden ging de safety car weer naar binnen, waarna Webber meteen een gat sloeg. Massa voerde de druk bij Kubica op, maar de Braziliaan kon nog geen inhaalpoging doen. Alonso haalde meteen Karun Chandhok in, waarna Lucas di Grassi zich breed maakte. Pas na enkele ronden kon de Spanjaard de Virgin in de tunnel en in ronde elf de Lotus van Jarno Trulli inhalen. Vooraan was het Webber die meteen een gat sloeg met de concurrenten.

Alonso wist uiteindelijk ook de Virgin van Timo Glock en de Lotus van Heikki Kovalainen te verschalken, zodat hij op jacht kon gaan naar de Toro Rosso van Jaime Alguersuari. Lewis Hamilton was de eerste van de toppers die pitte, waardoor hij voor de deur van Alonso naar buiten kwam.

Vooraan liep Webber verder en verder weg bij Vettel, terwijl Kubica en Massa meer afstand tot beide Red Bull-rijders af moesten staan. Daarachter was het Barrichello die de rest van het veld ophield. De Braziliaan ging na 20 ronden naar binnen, waarna Michael Schumacher hem in de pits inhaalde. Teamgenoot Nico Rosberg zette ondertussen de snelste ronden in de race neer, waardoor hij veel tijd wist te winnen.

Door alle stops wist Fernando Alonso op te klimmen in het veld door na 22 ronden plaats negen in te nemen. De Spanjaard zat klem achter Hamilton, terwijl de Pedro de la Rosa in de pits kampte met problemen. Ook beide Red Bulls pitten, waarbij Webber de leiding behield voor de nog niet gestopte Mercedes-rijder Rosberg en Vettel. Glock moest zijn bolide aan de kant parkeren met problemen. Teamgenoot Lucas di Grassi volgde in ronde 28.

De laatste van de toppers die moest pitten was Rosberg. Hij had een groot gat met Massa, maar Webber hield hem vooraan op, waardoor hij uiteindelijk op plaats acht, zelfs nog achter Schumacher aan moest sluiten. Alonso was door alle stops ondertussen opgeklommen naar plaats zes.

Na 32 ronden moest de safety car voor de tweede maal naar buiten komen nadat het linkerachterwiel van de auto van Rubens Barrichello afbrak bij Massenet, waarna de Williams de muur raakte en midden op de baan tot stilstand kwam. Op hetzelfde moment kwam Vitaly Petrov binnen met een lekke rechterachterband. De Rus speelde na het vrijgeven van het veld een discutabele rol door de Ferrari van Massa een ronde lang op te houden en zo Kubica lucht te geven.

Kubica begon na veertig ronden de druk op beide Red Bulls op te voeren door de snelste ronden van de race te rijden, waardoor ook de concurrenten meer risico moesten nemen en sneller gingen rijden. Na 44 ronden kwam de safety car wederom in de baan nadat er een putdeksel los was geraakt. Dit gebeurde nabij Massenet waar Barrichello eerder gecrasht was. Het bleek loos alarm, waarna de race een herstart kende.

Na de herstart liep Webber wederom uit op de rest van het veld, terwijl daarachter Felipe Massa de chicane bij het uitkomen van de tunnel miste, maar er geen voordeel van had. Webber zette snelste ronde, na snelste ronde neer, terwijl Vettel moeite had om Kubica en Massa van zich af te houden. De Red Bull-rijder zag de Renault van Kubica groter worden in zijn spiegels.

Na ruim zestig ronden kwamen Heikki Kovalainen en Bruno Senna tegelijkertijd binnen met problemen, waarna beiden uitvielen. Vettel bleef in de laatste ronden proberen om Kubica af te schudden, wat hem uiteindelijk lukte, terwijl Massa de Renault-coureur uit het oog verloor. Met nog drie ronden te gaan probeerde Trulli Chandhok in te halen in de Rascasse, waarbij de Lotus over de HRT heen ging. Hierbij kwam de safety car naar buiten om de marshalls de tijd te geven om de rommel op te ruimen.

Met nog twee ronden te gaan parkeerde Petrov zijn Renault in de pits met remproblemen, waardoor er nog twaalf coureurs rondreden. Omdat er onder groen gefinisht moet worden ging de safety car in de laatste ronde naar binnen. Webber won hierdoor eenvoudig, voor Vettel en Kubica. De enige actie in de laatste bocht was een inhaalactie van Schumacher bij Alonso, mogelijk was dat niet legaal en ontvangt de Duitser daar nog een straf voor. De overige punten waren voor Massa, Hamilton, Schumacher, Alonso, Rosberg, Adrian Sutil en Vitantonio Liuzzi.

Update @ 19:30

Michael Schumacher heeft een straf van 20 seconden gekregen vanwege zijn inhaalactie op Fernando Alonso in de allerlaatste bocht van de Grand Prix. De Mercedes Grand Prix-coureur passeerde de Ferrari-rijder juist op het moment dat de safety car het circuit had verlaten, en de stewards besloten dat de race nog altijd gefinisht zou zijn onder de safety car. Hieronder vind je de vernieuwde uitslagen en standen in het kampioenschap.

Gewijzigde uitslag Grand Prix van Monaco

Pos. Coureur Team Tijd
1 Mark Webber RBR-Renault
2 Sebastian Vettel RBR-Renault +0.4 secs
3 Robert Kubica Renault +1.6 secs
4 Felipe Massa Ferrari +2.6 secs
5 Lewis Hamilton McLaren-Mercedes +4.3 secs
6 Fernando Alonso Ferrari +6.3 secs
7 Nico Rosberg Mercedes GP +6.6 secs
8 Adrian Sutil Force India-Mercedes +6.9 secs
9 Vitantonio Liuzzi Force India-Mercedes +7.3 secs
10 Sebastien Buemi STR-Ferrari +8.1 secs
11 Jaime Alguersuari STR-Ferrari +9.1 secs
12 Michael Schumacher* Mercedes GP +5.7 secs*
13 Vitaly Petrov Renault +5 Lap
14 Karun Chandhok HRT-Cosworth +8 Lap
15 Jarno Trulli Lotus-Cosworth +8 Lap
DNF Heikki Kovalainen Lotus-Cosworth +20 Laps
DNF Bruno Senna HRT-Cosworth +20 Laps
DNF Rubens Barrichello Williams-Cosworth +48 Laps
DNF Kamui Kobayashi BMW Sauber-Ferrari +52 Laps
DNF Lucas di Grassi Virgin-Cosworth +53 Laps
DNF Timo Glock Virgin-Cosworth +56 Laps
DNF Pedro de la Rosa BMW Sauber-Ferrari +57 Laps
DNF Jenson Button McLaren-Mercedes +76 Laps
DNF Nico Hulkenberg Williams-Cosworth +77 Laps
*) Schumacher kreeg 20 seconden straf


Gewijzigde stand wereldkampioenschap coureurs

Pos. Coureur Nationaliteit Team Punten
1 Mark Webber Australian RBR-Renault 78
2 Sebastian Vettel German RBR-Renault 78
3 Fernando Alonso Spanish Ferrari 75
4 Jenson Button British McLaren-Mercedes 70
5 Felipe Massa Brazilian Ferrari 61
6 Robert Kubica Polish Renault 59
7 Lewis Hamilton British McLaren-Mercedes 59
8 Nico Rosberg German Mercedes GP 56
9 Michael Schumacher German Mercedes GP 22
10 Adrian Sutil German Force India-Mercedes 20
11 Vitantonio Liuzzi Italian Force India-Mercedes 10
12 Rubens Barrichello Brazilian Williams-Cosworth 7
13 Vitaly Petrov Russian Renault 6
14 Jaime Alguersuari Spanish STR-Ferrari 3
15 Sebastien Buemi Swiss STR-Ferrari 1
16 Nico Hulkenberg German Williams-Cosworth 1
17 Pedro de la Rosa Spanish BMW Sauber-Ferrari 0
18 Kamui Kobayashi Japanese BMW Sauber-Ferrari 0
19 Heikki Kovalainen Finnish Lotus-Cosworth 0
20 Karun Chandhok Indian HRT-Cosworth 0
21 Lucas di Grassi Brazilian Virgin-Cosworth 0
22 Jarno Trulli Italian Lotus-Cosworth 0
23 Bruno Senna Brazilian HRT-Cosworth 0
24 Timo Glock German Virgin-Cosworth 0


Gewijzigde stand in het wereldkampioenschap constructeurs
Pos. Team Punten
1 RBR-Renault 156
2 Ferrari 136
3 McLaren-Mercedes 129
4 Mercedes GP 78
5 Renault 65
6 Force India-Mercedes 30
7 Williams-Cosworth 8
8 STR-Ferrari 4
9 BMW Sauber-Ferrari 0
10 Lotus-Cosworth 0
11 HRT-Cosworth 0
12 Virgin-Cosworth 0