Kirgizische aanhangers Bakijev bestormen gebouwen

Tegenstanders van de Kirgizische interim-regering hebben donderdag twee regionale hoofdkantoren van de regering bestormd. In de stad Osj eisten honderden demonstranten de terugkeer van de voormalige gouverneur Mamasadyk Bakirov, een aanhanger van de afgezette president Koermanbek Bakijev die na de revolte begin april zijn post verloor.

Tussen aanhangers en tegenstanders van de interim-regering braken diverse handgemenen uit, waarna een menigte van zo'n vijfhonderd mensen zich toegang verschafte tot het regeringsgebouw en daar, in het kantoor van de gouverneur, Bakirov opnieuw installeerde. "Ik vertegenwoordig de legitieme regering in Osj en ik ben op legale gronden aangesteld als gouverneur, dus mijn terugkeer naar mijn werkplaats is legitiem", zei Bakirov.

Waarnemend gouverneur Sooronbai Jeenbekov zei dat geen poging is ondernomen de menigte tegen te houden om geen gewelddadige situaties te creëren. "Wij blijven met hen onderhandelen en uitleggen dat wat zij doen illegaal is", zei Jeenbekov.

In de zuidelijke stad Jalal-Abad, de stad waar Bakijev vandaan komt, omsingelde eveneens een menigte van zo'n vijfhonderd man een regeringsgebouw. De demonstranten vielen waarnemend gouverneur Bektoer Asanov aan zodra die zich buiten het gebouw begaf. Vervolgens namen zij het gebouw in en hingen een portret op van de afgezette Bakijev.

Bakijev ontvluchtte Kirgizië vorige maand en ging naar Wit-Rusland. De interim-regering wil dat hij wordt uitgeleverd, maar de Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko is daar niet toe bereid.

Vooral in het zuiden van Kirgizië hebben de interim-autoriteiten moeite de vrede te bewaren. Bakijev is afkomstig uit dit deel van het land. Na een gewelddadig treffen tussen regeringstroepen en demonstranten, waarbij 85 mensen de dood vonden, werd Bakijev op 7 april afgezet.