WADA: "Schorsing Valverde erg dichtbij"

Het WADA heeft goede hoop dat Alejandro Valverde binnenkort voor twee jaar geschorst zal gaan worden voor zijn betrokkenheid bij Operacion Puerto. De advocaat van het antidopingagentschap, Olivier Niggli, zei dat het WADA nu nog erg gefrutstreerd is dat de Spanjaard nog kan rondrijden, maar dat een beslissing van het CAS een schorsing heel dichtbij kan brengen.

"Dit is het grootste risico dat we lopen met deze affaire," zei Niggli over dat Valverde mogelijk met terugwerkende kracht tot mei 2011 wordt geschorst, aangezien zijn schorsing in Italie inging in mei 2009. "Deze affaire is frustrerend. Het is ondraaglijk om toe te zien hoe Valverde de Ronde van Romandië wint, terwijl hij in Italië niet eens mag koersen. We hebben een bevestiging van het CAS dat er bloed van hem is gevonden met hierin EPO. Dat bevestigt dat hij een zwendelaar is. En ondanks dit alles, blijft hij verder koersen."

"Maar we volgen deze zaak erg goed en respecteren ook alle procedures. We wachten nu tot we kunnen optreden. Na jaren van frustatie en procedures, die het WADA meer dan een half miljoen dollars hebben gekost, kan het CAS Valverde nu eindelijk definitief van zijn fiets halen. In de tussentijd heeft Valverde telkens financiëel voordeel uit de sport gehaald en dit geld zal helaas nooit worden terugbetaald."