Enschede herdenkt vuurwerkramp

Enschede herdenkt donderdag de vuurwerkramp die exact tien jaar geleden plaatsvond in de Twentse stad. De ramp werd de afgelopen negen jaar op sobere wijze herdacht, maar dit jaar wordt er meer aandacht aan geschonken. Tijdens de officiële herdenking worden bij uitzondering ook de namen van de slachtoffers voorgelezen.

De vuurwerkramp vond op 13 mei 2000 plaats. In totaal 23 mensen kwamen om het leven en 947 mensen raakten gewond. De herdenking start om 15.20 uur bij het monument 'Het verdwenen huis tussen hemel en aarde' in de bij de ramp weggevaagde wijk Roombeek. Vijf minuten later, om 15.25 uur, het tijdstip waarop het vuurwerk ontplofte, luiden alle klokken in Enschede.

Tijdens de herdenking komen onder anderen burgemeester van Enschede Peter den Oudsten en voorzitter van de Stichting Herdenking Vuurwerkramp Bram Distel aan het woord. Een leerling van het Stedelijk Lyceum Kottenpark leest het gedicht 'Enschede huilt' van Willem Wilmink voor.

Het voorlezen van de namen van de slachtoffers neemt oud-voorzitter van de Stichting Herdenking Vuurwerkramp en predikant Evert Jan Veldman voor zijn rekening. Ook is er muziek en kunnen mensen na afloop praten in het tegenover het monument gelegen centrum Prismare.

In de aanloop naar de officiële herdenking vonden de afgelopen tijd in Enschede al verschillende activiteiten plaats, zoals exposities en optredens. Ook vindt voorafgaand aan de herdenking donderdag om 14.00 uur een oecumenische bijeenkomst plaats in de Mariakerk. Ook na de herdenking zijn er nog verschillende activiteiten, zoals operavoorstellingen over de vuurwerkramp.

Vuurwerkramp, 10 jaar later