Franse dopingwaakhond wil meer dopingtests in Tour

De Franse dopingwaakhond AFLD heeft de UCI om toestemming gevraagd meer dopingtests af te nemen tijdens de Tour de France. AFLD-voorzitter Pierre Bordry bevestigde vandaag dat hij UCI-baas Pat McQuaid een e-mail daarover heeft gestuurd. Bordry liet weten dat hij naar de wereldantidopingautoriteit Wada stapt als McQuaid zijn voorstel naast zich neerlegt.

Tijdens de Tour heeft de UCI de zeggenschap over de dopingtests. Vorig jaar beschuldigde Bordry de dopingtesters van de wielerunie van het voortrekken van de Astana-ploeg van Lance Armstrong. Sindsdien zijn er diverse aanvaringen tussen UCI en AFLD geweest.

Bordry kent de grenzen van de zeggenschap van zijn dopingcontroleurs. "We zijn een nationale autoriteit en hebben geen zeggenschap tijdens internationale wedstrijden, maar we kunnen vragen om extra controles", verklaarde de Fransman zijn standpunt vandaag.

Bordry claimt bovendien dat de AFLD niet bij de whereabouts van renners kan. "We willen de renners die voor de start in Frankrijk trainen, kunnen controleren." Vorig jaar zou de AFLD daardoor slechts dertien controles buiten competitie hebben kunnen afnemen. In 2008 was de AFLD verantwoordelijk voor de tests in de Tour. Toen nam de dopingwaakhond 80 tests buiten competitie af.

De Tour de France begint dit jaar op 3 juli in Rotterdam.