Meer klachten discriminatie in regio Amsterdam

Het Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam heeft vorig jaar een recordaantal van 964 klachten ontvangen. Het jaar daarvoor waren dat er ruim honderd minder. De meeste klachten werden ingediend wegens discriminatie op basis van ras, leeftijd en geslacht, zo blijkt maandag uit het jaarverslag van het meldpunt.

Het meldpunt denkt dat de toename te verklaren is door de regionale campagne 'Melden Helpt', die in februari vorig jaar van start ging. In juli volgde een landelijke campagne van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Daarbij breidde het meldpunt het werkterrein uit naar de regio Amsterdam-Amstelland met de gemeenten Aalsmeer, Amstelveen, Uithoorn, Diemen en Ouder-Amstel. De uitbreiding was nodig, omdat alle gemeenten sinds eind juli vorig jaar een 'antidiscriminatievoorziening' moeten hebben.

De grootste stijging betrof het aantal klachten rondom antisemitisme. Werd hierover in 2008 nog zeventien keer geklaagd, vorig jaar was dat 41 keer. Ook het aantal klachten op grond van hetero- en homoseksuele geaardheid steeg fors van 55 in 2008 naar 89 vorig jaar. Veelal ging het hierbij om uitschelden, bedreigen en mishandeling.

Het aantal klachten over discriminatie wegens een handicap of chronische ziekte verdubbelde van 24 naar 49. Dit komt mogelijk doordat in regionale en landelijke campagnes hier meer aandacht voor is gekomen. Het aantal klachten over geslacht steeg licht, van 140 tot 151. In dit geval gaat het vaak om ongelijkheid in arbeidsvoorwaarden, zoals salaris en promotie.