Fed helpt tegen eurocrisis

De Amerikaanse centrale bank de Federal Reserve (de Fed) gaat opnieuw leningen beschikbaar stellen om te voorkomen dat de Europese schuldencrisis zich verspreidt.

De Fed heropent een steunprogramma dat in 2008 in werking werd gesteld om de financiële crisis tegen te gaan. Met de heropening gaat de Fed dollarleningen beschikbaar stellen aan de Europese Centrale Bank (ECB), Bank of England, Swiss National Bank en Bank of Canada. Deze centrale banken kunnen de geleende dollars weer aan financiële instellingen uitlenen die moeite hebben met het verkrijgen van kredieten.

Europees probleem
Eerder weigerden Amerikaanse officials hulp te bieden tegen de Griekse schuldencrisis, omdat ze vonden dat dit een Europees probleem was. Amerikaanse banken zitten echter ook diep in Zuid-Europese staatsobligaties en dus kan de Griekse crisis uitmonden in een beschadiging van de wereldeconomie.

Gedurende de financiële crisis heeft de Fed voor meer dan 500 miljard dollar aan dergelijke leningen beschikbaar gesteld aan centrale banken in Europa, Azië en Latijns Amerika. Omdat de crisis aan het afnemen was, heeft de Fed het programma in februari beëindigd. Het heropende programma loopt tot januari 2011.

Kritiek
De Fed heeft veel kritiek gekregen op het eerdere steunprogramma omdat Amerikaanse dollars gebruikt zouden worden om ondernemingen in het buitenland te helpen en omdat het plan te geheimzinnig zou zijn.

Om die reden gaat het stelsel van Amerikaanse banken nu meer informatie geven, waaronder details over de overeenkomsten die de Fed sluit met andere centrale banken en het regelmatig verschaffen van updates over de gang van zaken omtrent de leningen.


Federal Reserve pompt miljarden dollars tegen eurocrisis