Rusland herdenkt einde Tweede Wereldoorlog

Rusland heeft zondag het einde van de Tweede Wereldoorlog in Europa 65 jaar geleden herdacht. Dat gebeurde met een militaire parade op het Rode Plein in Moskou, waar voor het eerst militairen uit de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Polen en Frankrijk aan mee mochten doen.

Naast meer dan tienduizend militairen kwamen ook ruim 150 voertuigen en apparaten van het leger langs. Bijna 130 vliegtuigen vlogen tijdens de parade over. Moskou wilde tijdens de herdenking pronken met het meest moderne wapenarsenaal en toonde dus ook de nieuwste raketten die kernkoppen kunnen vervoeren.

De deelname van de buitenlandse troepen aan de parade is niet overal goed gevallen. De Amerikaanse president Barack Obama prees het initiatief van zijn Russiche ambtsgenoot Dmitri Medvedev, maar de Communistische Partij in Rusland is woedend. Het is volgens hen in strijd met de traditie.

De parade werd bijgewoond door veel internationale gasten, onder wie de Chinese president Hu Jintao en de Duitse bondskanselier Angela Merkel.