'Gezonde' drankjes maken kans op Gouden Windei

Vijf drankjes die claimen allerlei gezondheidsbevorderende werkingen te hebben, maken kans op het Gouden Windei. De drankjes zijn duur en eerder slecht dan goed voor de gezondheid, stelt de onafhankelijke non-profitorganisatie Foodwatch na onderzoek. De genomineerden werden zaterdag bekendgemaakt in consumentenprogramma Kassa.

Het gaat om Danone Actimel, Active O2, Knorr Vie, Mona Yoki Drinkyoghurt Aardbei en Vitamin Water Fit Appel Kiwi. De vijf producten werden door de juryleden topkok Pierre Wind, journaliste Hanneke Groenteman en voedselprofessor Frans Kok gekozen uit een selectie van dertien als misleidend beoordeelde producten.

Volgens Foodwatch zijn fabrikanten vaak niet eerlijk over producten. Zo is de Actimel niet beter voor je darmen dan gewone yoghurt, maar wel tien keer zo duur, is de zuurstof die in Active O2 zou zitten 'pure onzin' en zit er van de grote aardbei op de verpakking van Mona Yoki Drinkyoghurt in werkelijkheid maar een klein plakje in het pak.

Mensen kunnen tot 20 mei op de site van Foodwatch stemmen voor de Gouden Windeiverkiezing. De 'winnaar' wordt twee dagen later bekendgemaakt.