Nederland opnieuw uitgenodigd voor G20

Nederland is uitgenodigd om deel te nemen aan de G20-top eind juni in Toronto. Premier Jan Peter Balkenende kreeg de uitnodiging zaterdag van zijn Canadese ambtgenoot Stephen Harper. Het is de vierde keer op rij dat Nederland mag aanschuiven bij het overleg van de EU en de negentien grootste industrielanden ter wereld.

De regering beschouwt de uitnodiging om weer deel te nemen ondanks dat het geen lid is van de G20 als erkenning van de omvang van de Nederlandse economie. Nederland heeft de zestiende economie ter wereld en staat voor wat betreft de financiële sector zelfs op de negende plek.

Het overleg vindt plaats op 26 en 27 juni. Nederland wil het onder meer hebben over de afstemming van beleid over de huidige internationale financieel-economische situatie. Ook beschouwt Nederland bestrijding van protectionisme, het lange termijnbeleid en de versterking van internationaal financieel toezicht als prioriteiten.

Balkenende heeft de afgelopen tijd bij diverse gelegenheden het belang van de Nederlandse deelname aan het overleg benadrukt. Hij sprak daar onder meer over met Harper toen die donderdag en vrijdag in Nederland was. Ook in Washington, Londen en Pittsburgh was Nederland bij de G20-top van de partij.