Tweede Kamer achter steun aan Griekenland

Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer staat achter het steunplan voor Griekenland. Dat betekent dat Nederland 4,7 miljard euro gaat uitlenen aan het bijna failliete land.

Als Griekenland geen financiële hulp krijgt, gaat het land failliet. Dat kan alle eurolanden, dus ook Nederland, meeslepen in een nieuwe financiële crisis. "Dat zal veel meer geld kosten", zei CDA-Kamerlid Frans de Nerée vrijdag tijdens een Kamerdebat over het steunplan. "We doen dit primair voor onszelf, niet voor de Grieken."

Ook de VVD steunt het plan, ook al heeft die partij lang volgehouden dat er geen cent Nederlands belastinggeld naar de Grieken mocht gaan. "Nu nee zeggen is kiezen voor de zekerheid dat het misgaat", zei VVD-Kamerlid Frans Weekers. De VVD dringt net als andere partijen aan op meer zekerheid dat Griekenland de lening terugbetaalt.

De PVV en onafhankelijk Kamerlid Rita Verdonk zijn ronduit tegen de steun aan Griekenland. Zij vinden dat Nederland moet overwegen uit de euro te stappen. De SP wil dat de financiële sector een bijdrage gaat leveren aan de steun voor Griekenland.

Minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) komt later vrijdag aan het woord in het Kamerdebat. De Tweede Kamer onderbrak de meivakantie om het debat te kunnen houden.

De Nederlandse lening is onderdeel van een internationaal hulpplan voor Griekenland. De eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) willen in totaal 110 miljard euro aan Griekenland lenen.

Het Griekse parlement is donderdag akkoord gegaan met de drastische bezuinigingen die een voorwaarde zijn voor de financiële steun. De Griekse bevolking lijkt minder overtuigd. Er wordt dagelijks gedemonstreerd, waarbij het af en toe tot rellen komt.

De regeringsleiders van de eurolanden komen vrijdagavond in Brussel bijeen om het steunplan definitief te bezegelen.