Doodstraf voor enige overlevende dader 'Mumbai'

De enige overlevende dader van de terreuraanslagen in Mumbai van november 2008 is donderdag tot de doodstraf veroordeeld. De 22-jarige Pakistaan Mohammed Ajmal Kasab werd maandag schuldig bevonden aan de dood van 58 van de in totaal 166 mensen die bij de serie aanslagen het leven verloren. De rechtbank achtte hem ook schuldig aan oorlogvoering tegen India.

De straf is gelijk aan de eis van de aanklagers. Kasabs advocaten hadden op levenslang voor hun cliënt aangedrongen. Voorlopig wordt het doodvonnis, dat in India de strop betekent, nog niet voltrokken. Het moet eerst voor goedkeuring worden voorgelegd aan het hooggerechtshof. Vervolgens kan Kasab nog altijd in beroep gaan en om clementie verzoeken bij zowel de deelstaat- als de centrale regering.

India houdt de vanuit Pakistan opererende groepering Lashkar-e-Taiba verantwoordelijk voor de aanslagen, die leidden tot de opschorting van het Indiaas-Pakistaanse vredesoverleg. Pakistan heeft toegegeven dat de aanslagen inderdaad deels op Pakistaans grondgebied zijn voorbereid. Bij de aanslagen waren tien schutters betrokken. Negen van hen werden gedood.

Kasab heeft tijdens zijn proces een bekentenis afgelegd, maar herriep die later omdat hij gemarteld zou zijn. Rechter M.L. Tahiliyani oordeelde dat de bekentenis niet onder dwang was afgelegd en bovendien door andere bewijzen werd gestaafd. Verder stelde Tahiliyani dat de aanvallers dermate goed uitgerust en voorbereid waren, dat het wel om een 'georganiseerd type oorlog' moest gaan.

Pakistan heeft om Kasabs uitlevering gevraagd, maar India is daar niet op ingegaan. Pakistan heeft in verband met de aanslagen zeven personen aangeklaagd, maar tot grote ergernis van India is de hoogste leider van Lashkar, Hafiz Muhammad Saeed, niet onder hen.