'Slachtoffers geweld verzinnen klachten om claim'

Slachtoffers van geweld overdrijven of verzinnen in mogelijk twintig procent van de gevallen de klachten die ze erdoor ondervinden. Dat meldt promovendus aan de Universiteit van Tilburg Maarten Kunst na onderzoek. Volgens Kunst rapporteren geweldsslachtoffers soms alleen klachten wanneer schadevergoeding aan de orde is.

Hierdoor kunnen symptomen van een posttraumatische stressstoornis overdreven of zelfs verzonnen zijn. Uitkeringsinstanties dienen hier rekening mee te houden bij het toekennen van een claim, stelt Kunst.

Uit het onderzoek van Kunst, die woensdag promoveert, blijkt verder dat slachtoffers van geweld vaak ook onder economische gevolgen van het misdrijf lijden. Ze hebben minder inkomsten dan mensen die nooit slachtoffer zijn geworden van geweld, bijvoorbeeld vanwege arbeidsongeschiktheid en studievertraging. De mensen die lijden aan een posttraumatische stressstoornis zijn bovendien vaker werkloos.

Ook kunnen slachtoffers van geweld nog vele jaren na het misdrijf kampen met stresssymptomen. Slachtoffers zouden volgens hem daarom niet alleen direct na het misdrijf moeten worden gescreend op een posttraumatische stressstoornis, maar ook in de daaropvolgende periode.