Griekse crisis breidt uit naar Spanje en Portugal

De economische crisis in Griekenland is overgeslagen naar Spanje en Portugal. De euro daalde woensdag met vijftien procent ten opzichte van november naar 1,2890 dollar. Ook de beurzen daalden flink. De AEX sloot dinsdag en woensdag af met een verlies van vijf procent. Volgens beurshandelaren is het niet meer de vraag of Portugal en Spanje zijn besmet, maar of de crisis nog in de hand te houden is.

De kredietwaardigheid van zowel Spaans, Portugees als Grieks staatspapier staat namelijk ernstig onder druk. De Amerikaanse kredietbeoordelaar Moody's kondigde woensdag aan de kredietwaardigheid van Portugees staatspapier met twee stappen te verlagen. Nu is die Aa2. Ook in Spanje dreigt een verlaging.

Terwijl de basispunten voor Portugese, Spaanse en Griekse staatsleningen stijgen, maken politici in heel Europa zich hard voor het noodplan van 110 miljard euro voor Griekenland. Dit noodplan lijkt de paniek echter niet te verminderen. Pessimistische beurshandelaren vrezen voor de ergste crisis in honderd jaar.