Shell verspilt tonnen olie in Nigeria

Shell heeft vorig jaar bijna veertienduizend ton ruwe olie verspild in de Nigerdelta in Nigeria. Dat heeft het olieconcern dinsdag gezegd. Shell wijt de verspilling en de daaruit voortkomende milieuschade aan dieven en opstandelingen.

De hoeveelheid olie die door het Nigeriaanse dochterbedrijf van Shell is verspild, is meer dan tweemaal de hoeveelheid die in 2008 in de delta belandde. In 2007 werd viermaal minder gelekt.

De oliegigant wordt geregeld aangevallen door strijders die het op de pijpleidingen hebben gemunt, medewerkers van het oliebedrijf ontvoeren en sinds 2006 tegen regeringstroepen vechten. De situatie is de afgelopen jaren zodanig verslechterd dat Shell zegt dat het maken van winst in Nigeria niet langer vanzelfsprekend is, ondanks dat het bedrijf al vijftig jaar in het Afrikaanse land is gevestigd.

De grootste verspilling vorig jaar werd veroorzaakt bij twee incidenten. In één geval werd een bron beschadigd, in het andere geval bliezen strijders een pijpleiding op. In totaal liep bijna veertienduizend ton olie het moeras in, waarvan bijna tienduizend ton kon worden geruimd, zegt Shell.