Eigenaar Nissan op Times Square geen verdachte

De Amerikaanse politie heeft de eigenaar opgespoord van de Nissan Pathfinder die zaterdagavond met een provisorische benzine- en propaanbom op Times Square in het uitgaanscentrum van New York was achtergelaten. De auto stond geregistreerd in Connecticut en de eigenaar is zondagavond ondervraagd, maar de man wordt niet als verdachte beschouwd.

De politie wilde maandag niet zeggen wat het verhoor precies heeft opgeleverd. Het serienummer van de Pathfinder uit 1993 was van het dashboard verwijderd, maar stond nog wel op de motor en een as. De kentekenplaten op het voertuig behoorden niet bij de auto, maar bij een voertuig dat in een werkplaats in Connecticut werd aangetroffen.

De politie is nog steeds op zoek naar de bestuurder van de SUV. Er zijn beelden van een bewakingscamera vrijgegeven van een man van ergens in de 40, die in de buurt van de plek waar de auto was achtergelaten op straat een hemd uittrok, waaronder hij nog een hemd droeg. De man kijkt op de beelden even in de richting van het voertuig en propt het uitgetrokken hemd in een tas.

Minister van justitie Eric Holder liet maandag weten dat de politie behalve over de videobeelden nog over verscheidene andere aanknopingspunten beschikt. Hij wilde aan het voorval nog niet het label terrorisme plakken en zich er evenmin over uitlaten of het een binnenlandse of buitenlandse connectie heeft. Minister van binnenlandse veiligheid Janet Napolitano zei dat niets wordt uitgesloten.

De Pakistaanse Taliban hebben na het voorval drie videoboodschappen verspreid waarin de verantwoordelijkheid voor de mislukte aanslag lijkt te worden opgeëist. De autoriteiten in New York zeggen echter dat er geen aanwijzingen zijn die de claims ondersteunen.

De Nissan Pathfinder stond geparkeerd nabij de kantoren van Viacom, de eigenaar van het televisienetwerk Comedy Central dat onder meer tekenfilmserie South Park uitzendt. Een radicale islamitische groep klaagde onlangs dat in een aflevering de profeet Mohammed was beledigd.