BP betaalt voor olielek

Oliebedrijf BP gaat betalen voor de kosten van de schoonmaak van het enorme olielek in de Golf van Mexico. De olie is afkomstig uit de boorput van het gezonken booreiland Deepwater Horizon en stroomt nog altijd onverminderd in zee.

Op de website van BP schreef het bedrijf dat het de verantwoordelijkheid neemt voor het olielek en dat het een schadevergoeding zal betalen voor beschadigingen, letsel en inkomstenderving. "We zijn verantwoordelijk, niet voor het ongeluk, maar we zijn verantwoordelijk voor de olie en het afhandelen en opruimen ervan", aldus Tony Hayward, bestuurslid van BP. Hij legde de verantwoordelijk voor het ongeluk bij de eigenaar van het booreiland, Transocean. Een woordvoerder van Transocean antwoordde hierop dat het bedrijf 'de feiten afwacht voordat er conclusies worden getrokken'.

De Amerikaanse president Barack Obama zei tijdens een bezoek aan Louisiana dat BP verantwoordelijk is voor het lek en dat 'BP de rekening zal betalen'.

Hayward vertelde eveneens dat chemicaliën hebben gewerkt om de olievlek op te breken en te voorkomen dat het naar de oppervlakte van de zee stroomt. Op tv-zender ABC vertelde hij dat de nieuwe benadering een significant effect op de vlek lijkt te hebben.

Tegelijkertijd bereidt BP een systeem voor met kisten van beton en ijzer die de olie onder een soort koepel moet opvangen en deze vervolgens moet wegpompen naar een schip dat aan de oppervlakte klaar ligt. Het probleem is dat een dergelijk systeem nog nooit geprobeerd is op een diepte van anderhalve kilometer. Het systeem is alleen gebruikt voor lekkages in relatief ondiep water. Technici zijn nog aan het bekijken of de kleppen en andere mechanismen die de olie naar het schip moeten pompen de extra druk aan kunnen.

Als de kisten niet werken, heeft BP nog een ander plan achter de hand. Het oliebedrijf gaat dan twee nieuwe bronnen aanboren om de druk op lekkende bron te verminderen. Dit kan echter tot wel drie maanden duren.

De Amerikaanse kustwacht en BP zeggen dat het bijna onmogelijk is om exact in te schatten hoeveel olie er sinds de ontploffing van het platform uit de bron is gestroomd. Geschat wordt dat het gaat om ten minste 750 duizend liter per dag. Met deze snelheid is het olielek over een aantal weken het ergste uit de geschiedenis. De grootste olieramp tot nu toe was die met de tanker Exxon Valdez in 1989. Bij deze ramp kwam 42 miljoen liter olie in het water terecht.