Koninginnenacht feestelijk en nat verlopen

Een paar pittige regenbuien dreven feestvierders aan de vooravond van Koninginnedag herhaaldelijk de pleinen af en de kroegen in. Het kon de pret niet drukken. In Amsterdam, Utrecht en Den Haag trokken de festiviteiten honderdduizenden mensen.

Grote incidenten deden zich voor zover bekend niet voor. Utrecht en Den Haag meldden allebei ongeveer 200.000 bezoekers en ook in Amsterdam stroomden de pleinen 's avonds goed vol. Organisator Roland Verbiest van de traditionele Haagse Koninginnenach toonde zich dik tevreden over het verloop van zijn evenement. "We hadden een topprogrammering en dat was ook duidelijk te zien. Ik ben overal geweest en van het Kerkplein tot het Spui stond het overal vol." Naast Haagse artiesten als Di-rect en The Fudge speelden er internationale beroemdheden, onder wie Caro Emerald en Dick Dale, ook wel bekend als 'the king of the surf guitar'. Het lijkt erop dat de regen ook positieve gevolgen had.

De politie meldde relatief weinig incidenten. In Amsterdam en Utrecht werd een handvol personen aangehouden. De politie in Den Haag liet weten dat het feest rustiger was verlopen dan in voorgaande jaren. In totaal werden dertig mensen gearresteerd, onder meer wegens vechtpartijtjes en beledigingen.