Inlichtingendiensten plaatsten ruim duizend taps

De inlichtingendiensten hebben vorig jaar ruim 1100 taps geplaatst. De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) zette er 1078 uit, de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) 53, meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken in een brief aan de Tweede Kamer.

De cijfers werden vrijgegeven, nadat de Tweede Kamer in februari instemde met een motie van onder meer de SP. Hiermee werd het kabinet opgedragen openbaar te maken hoe vaak in Nederland telefoons werden afgetapt door de inlichtingendiensten.

Het kabinet maakte alleen bekend welke telefoontjes door het Korps Landelijke Politiediensten worden afgeluisterd. Zij doen dat voor alle politiekorpsen, de bijzondere opsporingsdiensten, zoals de fiscale opsporingsdiensten en de Algemene Inspectiedienst, en de koninklijke marechaussee.

Het aantal personen bij wie de inlichtingendiensten vorig jaar de ruim 1100 taps plaatsten, ligt volgens de minister lager, omdat personen meerdere telefoonnummers in gebruik kunnen hebben of van telefoonnummer wisselen.

De taps van de inlichtingendiensten zijn slechts een fractie van de duizenden taps die jaarlijks in Nederland worden ingezet voor opsporingsdoeleinden.