Olievlek Golf van Mexico in brand gestoken

Bergers maken zich op om olie, die uit een boorput stroomt na het exploderen en zinken van het booreiland Deepwater Horizon in de Golf van Mexico, in brand te steken. Het is een wanhopige poging om van de olievlek af te komen voordat het de kwetsbare natuur aan de kust bereikt.

De dikste olie die aan de oppervlakte drijft zal naar een meer afgelegen gebied worden gesleept, waar het in brand zal worden gestoken. De bergers laten de olie vervolgens ongeveer een uur branden. Als de poging succesvol is, wordt meer olie afgefakkeld. Dat heeft de Amerikaanse kustwacht woensdag gezegd. Het was nog onduidelijk hoe ver van de kust en op welke manier de olie zal worden aangestoken.

Greg Pollock, hoofd van de afdeling olielekken van het Texaanse kadaster, dat materiaal levert aan de bergers, zei dat hij geen vergelijkbare zaak kon noemen waarbij olie voor de Amerikaanse kust werd afgefakkeld. "Als je de olie aan kan steken, dan is het absoluut een effectieve manier om van een groot percentage van de olie af te komen", zei hij. "Ik kan niet vaak genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om de olie van de oppervlakte van het water te krijgen."

Volgens Pollock zal de olie waarschijnlijk worden aangestoken met benzine in vaste vorm en lappen die doordrenkt zijn met olie en daarna zijn aangestoken. Wat na het affakkelen overblijft is iets dat lijkt op een uitgeharde teerbal die eenvoudig met een net uit het water kan worden gehaald.

"Ik zou zeggen dat er weinig gevaar is voor het milieu, omdat een dier niet wordt bedekt (met de olie, red.) en de olie kan eenvoudig worden opgeruimd, omdat alle vluchtige stoffen opgebrand zijn als de vlek de kust bereikt", aldus Pollock.

Sinds het exploderen en zinken van het booreiland stroomt per dag 159.000 liter ruwe olie in zee.