'VN moet in zuiden Afghanistan blijven'

De machtige halfbroer van de Afghaanse president Hamid Karzai, Ahmad Wali Karzai, heeft dinsdag internationale hulporganisaties opgeroepen het zuiden van Afghanistan niet te verlaten. De veiligheidssituatie in het zuiden is verslechterd, waardoor de Verenigde Naties genoodzaakt waren hun operaties in te krimpen.

"We hebben niet te maken met een grote dreiging", aldus Ahmad Wali Karzai. "Er zijn een of twee incidenten per week. Dat moet geen bron van zorgen zijn. Een zelfmoordaanslag kan overal gebeuren." Hij voegde daar aan toe dat de situatie een aantal jaar geleden veel erger was.

Later dinsdag zei Karzai dat het terugtrekken uit de zuidelijke stad Kandahar de Taliban in de kaart speelt en gevolgen heeft voor de humanitaire hulpverlening.

De VN zei maandag dat het een aantal buitenlandse medewerkers naar Kabul heeft gestuurd en dat het meer dan tweehonderd Afghaanse medewerkers heeft opgedragen thuis te blijven. De organisatie is sinds oktober in Afghanistan in het defensief gedrongen. Drie zelfmoordterroristen bestormden toen een verblijfplaats in Kabul waar tientallen VN-medewerkers woonden. Vijf medewerkers en drie Afghaanse burgers kwamen om het leven bij de aanslag.

Na de aanslag bracht de VN zeshonderd van de ruim elfhonderd buitenlandse medewerkers elders onder, in het buitenland of in veiligere wijken. Een aantal werd later teruggeroepen naar Kabul; anderen besloten om hun contract niet te verlengen of beëindigden de missie in Afghanistan voortijdig.

Voorheen zette de VN alleen Afghaanse politieagenten in voor de bescherming van de wijken waarin het personeel woont. Sinds de aanslag in oktober heeft de VN gewapende bewakers in de gebouwen geposteerd.

De Afghaanse minister van binnenlandse zaken, Zemeri Bashary, zei dinsdag dat de Afghaanse overheid toegewijd is aan het voorzien in de veiligheid van de VN-medewerkers in het hele land.