Toiletten overstroomd door lek bij N/Z-lijn

Door een lekkage die dinsdag ontstond door de aanleg van de Noord/Zuidlijn in Amsterdam zijn toiletten van het Barbizonhotel en de Sint Nicolaaskerk bij het Centraal Station overstroomd. Bij de lekkage in de afvalzuiveringsinstallatie van de metrolijn kwam boorvloeistof in het riool en op straat terecht. De stof is niet gevaarlijk voor de volksgezondheid en wordt opgeruimd, meldt een woordvoerder van projectbureau Noord/Zuidlijn.

Het lek ontstond rond het middaguur. Het hotel en de kerk aan de Prins Hendrikkade kampen met overlast door de overstroming. Bij het hotel klapte een leiding waardoor de kelder onder water kwam te staan. Ook is er water met boorvloeistof op straat terechtgekomen, maar dat werd snel weggespoten. Mogelijk zijn ook toiletten van huizen in de buurt overstroomd. Het projectbureau gaat bewoners in de omgeving een brief sturen om hen te vragen dit te melden.

De stof die is vrijgekomen, bentoniet, is een soort klei dat gebruikt wordt bij het boren. Normaal gesproken wordt bentoniet na gebruik afgevoerd naar een bouwplaats waar het kan bezinken. Nu is het spul door onbekende oorzaak in het riool terechtgekomen. Het is volgens de woordvoerder de eerste keer dat dit gebeurt. De oorzaak wordt onderzocht.