Geheim agenten krijgen schadevergoeding

Twee medewerkers van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) die werden beschuldigd van corruptie krijgen een schadevergoeding. Daarnaast wordt hun veiligheid gegarandeerd en worden ze gerehabiliteerd.

Voorzitter van de militaire vakbond AFMP Wim van den Burg is tevreden met de uitkomst. "Maar het komt veel te laat."

Begin vorig jaar bleek dat de MIVD een conflict met de medewerkers had. In de Jordaanse hoofdstad Amman zouden ze een rol hebben gehad in dekmantelbedrijven die de MIVD inzet voor activiteiten in het buitenland. In een afgeluisterd gesprek zouden ze hebben besproken hoe ze zichzelf kunnen verrijken, waarna ze werden geschorst.

De Telegraaf concludeerde destijds uit het rapport al dat er 'geen enkele onderbouwing' is voor de beschuldiging van corruptie. "Van begin af aan was duidelijk dat de beschuldiging nergens op was gebaseerd", zegt Van den Burg. "Daarom is het jammer dat deze zaak zo lang heeft gespeeld. Het heeft een enorme impact op de medewerkers en hun gezinnen gehad."

Doordat de identiteit van de medewerkers door het onderzoek is prijsgegeven, kunnen ze niet meer werken als geheim agent. Wat ze nu doen, en hoeveel schadevergoeding ze hebben gekregen, wil Van den Burg niet zeggen. "Maar omdat beide partijen hebben ingestemd neem ik aan dat iedereen tevreden is."