Ruckstuhl stopt als meerkampster

Karin Ruckstuhl heeft in overleg met topsportarts Peter Vergouwen en bondscoach meerkamp Ronald Vetter besloten haar meerkampcarrière per direct te beëindigen. Vorige week kreeg Ruckstuhl last van haar rug; de dag erna is een MRI gemaakt waarop achteruitgang te zien was van de tussenwervel één niveau boven de plek waar ze begin aan een hernia 2008 geopereerd is. Een vorige controle-MRI in september 2009 gaf op alle niveau's juist een verbetering te zien.

De afgelopen twee maanden heeft Ruckstuhl door problemen met de achillespees - waardoor zij in februari voortijdig haar WK Indoor-limietpoging op de vijfkamp moest afbreken - het accent op het werpen gelegd (kogelstoten, speerwerpen). Naar nu blijkt is haar rug hier niet goed tegen bestand.

Ruckstuhl: "Er is geen twijfel dat dit een weliswaar moeilijke maar wel de enige juiste beslissing is. Sinds mijn rugproblemen in 2008 moest ik rekening houden met de mogelijkheid dat mijn verzwakte rug de zware belasting van de meerkamp niet aan zou kunnen. Het is alleen tot nu toe zo goed gegaan dat de gedachte heel diep in mijn achterhoofd was weggeschoven. Peter Vergouwen en de radiologen van de Gelderse Vallei hebben mijn rug de afgelopen twee jaar goed in de gaten gehouden en het is altijd duidelijk voor mij geweest dat ik bij verslechtering streng moest zijn voor mijzelf. Doorzetten is onverantwoord en kan mij nergens brengen. Ik ben blij dat we er dit keer in een vroeger stadium bij zijn. Omdat het verspringen (en de horden) wel probleemloos gaan wil ik mij de komende jaren verder gaan specialiseren als verspringster. Mijn doel om te pieken op grote kampioenschappen blijft daarmee onveranderd (haar persoonlijk verspring-record is 6,64 meter, red.). De meerkamp beoefenen zonder werptraining zien Ronald (Vetter, red) en ik niet als serieuze optie. Daar is mijn werpgevoel te slecht voor."

De laatste meerkamp die Ruckstuhl succesvol heeft volbracht dateert alweer van de Europacup Meerkamp in Tallinn, Estland begin juli 2007 (zevenkamp). Latere meerkampen zoals die bij de WK Atletiek 2007 in Osaka, Japan en haar WK Indoor-kwalificatiepoging (vijfkamp) dit voorjaar in Apeldoorn moest zij vanwege blessures voortijdig staken.

Ruckstuhl veroverde tijdens haar meerkampcarrière drie internationale medailles: in 2006 werd zij tweede bij de WK Indoor op de vijfkamp, achter de juist van een dopingsschorsing teruggekomen Oekraïense Blonska (die inmiddels levenslang geschorst is vanwege herhaald dopinggebruik). In de zomer van 2006 veroverde Ruckstuhl een zilveren medaille tijdens de EK Atletiek van Göteborg. In het voorjaar van 2007 sleepte Ruckstuhl bij de EK Indoor Birmingham een bronzen plak in de wacht.

Ruckstuhl is regerend Nederlands recordhoudster zevenkamp (outdoor) en vijfkamp (indoor). Ook bezit zij Nederlandse indoor-records hinkstapspringen en hoogspringen. Daarnaast werd zij al zeventien keer Nederlands kampioene. In 2004 en 2006 werd zij verkozen tot beste Nederlandse atlete van het jaar.