Video met Nigeriaan Abdulmutallab opgedoken

De Nigeriaan Umar Farouk Abdulmutallab, die op eerste kerstdag een aanslag probeerde te plegen in een vliegtuig op weg van Schiphol naar Detroit, is vastgelegd op video. De beelden waarop hij een soort terroristische training doet, zijn maandagavond uitgezonden door de Amerikaanse zender ABC.

In de video van het terreurnetwerk al-Qaeda is te zien dat de 23-jarige Abdulmutallab en anderen met kogels op een Jodenster, een Britse vlag en de letters van de Verenigde Naties schieten. Ook doet hij voor de camera een oproep in het Arabisch om een heilige oorlog te beginnen tegen "Joden, christenen en hun agenten".

De video is in handen van ABC gekomen door een journalist uit Jemen. In dat land heeft Abdulmutallab zijn terroristische training gehad. Abdulmutallab probeerde in het toestel naar Detroit een explosief tot ontsteking te brengen. Tot een ontploffing kwam het niet. Wel ontstond rook en vuur en liep hij brandwonden op aan handen, armen en benen.

Een van de passagiers, de Nederlander Jasper Schuringa, overmeesterde hem, waarna hij met hulp van bemanning en andere passagiers in bedwang werd gehouden