Rutte wil premier worden

VVD-leider Mark Rutte wil premier worden. Dat zei hij zaterdag tijdens het VVD-congres in Arnhem voor zijn slotspeech. Hij liet tegenover Radio 1 weten dat als de kans zich voordoet hij 'natuurlijk die ambitie heeft'.

In de media werden de laatste tijd verschillende namen genoemd als mogelijke premierskandidaat van de VVD. Rutte lijkt aan te geven dat als er sprake van is dat de partij de premier mag leveren dat hij dan als partijleider de eerste kandidaat is. Hij sluit overigens ook niet uit dat hij in de Kamer blijft

Onder meer de namen van Eurocommissaris Neelie Kroes en partijvoorzitter Ivo Opstelten kwamen voorbij als mogelijke premier na de verkiezingen op 9 juni. De Telegraaf schreef zaterdag op basis van ingewijden dat de premierskandidaat nog geheim blijft en mogelijk later als 'joker' wordt ingezet.

Net als zijn SP-collega Emile Roemer anderhalf uur eerder op het partijcongres van de SP, benadrukte Rutte tijdens zijn slotspeech dat de verkiezingen niet draaien om de nieuwe premier. Volgens beide partijleiders zal het gaan om de inhoud. Tijdens zijn speech ging Rutte niet in op de vraag wie namens de VVD premier kan worden.

Rutte deelde nog een sneer uit aan PvdA-lijsttrekker Job Cohen die als burgemeester in Amsterdam bekend stond met zijn politiek van het bij elkaar houden. "Als u denkt dat het meevalt, als u denkt dat het vanzelf weer goed komt, stem dan geen VVD. De keuze is simpel: gaan we de boel bij elkaar houden of de boel weer in beweging krijgen."