Thailand neemt 1,4 ton ivoor in beslag

De Thaise douane heeft op de luchthaven van Bangkok 296 olifantenslagtanden, in totaal 1,4 ton,  in beslag genomen. De slagtanden hadden een waarde van zeventig miljoen baht (meer dan 1,6 miljoen euro) en waren verstopt in kisten waarin volgens de omschrijving printers hadden moeten zitten. De douaniers namen het ivoor zaterdag in beslag na een tip van de autoriteiten in Qatar, waar de lading vandaan kwam. Dat meldt de Thaise douane woensdag.

De inbeslagname maakt nog eens duidelijk dat Thailand een doorgangshaven is geworden voor de illegale handel in ivoor. "Gesmokkeld ivoor komt van over de hele wereld naar Thailand", zei een douanewoordvoerder.

In februari namen de Thaise autoriteiten ook al een lading ivoor in beslag. De ruim twee ton slagtanden kwamen uit Afrika en waren gemerkt als onderdelen voor mobiele telefoons. De lading had als eindbestemming Laos.

De Conventie voor de Internationale Handel in Bedreigde Diersoorten, een onderdeel van de Verenigde Naties, heeft de internationale handel in ivoor sinds 1989 verboden. Een maas in de Thaise wet, die niets zegt over binnenlandse handel, heeft echter geleid tot een bloeiende ivoorindustrie in het land.