Staking schoonmakers Erasmus Universiteit

Enkele honderden schoonmakers demonstreren dinsdagochtend bij de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Dat meldt de politie. Het gaat om een actie in een maandenlange reeks voor betere arbeidsvoorwaarden. Volgens een woordvoerder verloopt de actie vooralsnog rustig.

De Erasmus Universiteit was niet op de hoogte van de demonstratie bij de Burgemeester Oudlaan en schakelde de politie in. Die houdt een oogje in het zeil.

Volgens FNV Bondgenoten zijn er zo'n vijfhonderd schoonmakers op de been. De schoonmakers willen dat de universiteit een convenant ondertekent met afspraken voor betere voorwaarden. De demonstranten krijgen steun van studenten en docenten die handtekeningen hebben ingezameld.

Volgens bondsbestuurder Ron Meyer is een universiteit bij uitstek een plek om het goede voorbeeld te geven aan andere opdrachtgevers om het convenant te ondertekenen. "Als ergens veel weldenkende mensen bij elkaar zitten, is het in een universiteit. Dan moeten ze toch kunnen bedenken dat schoonmakers beter verdienen. De student en docenten hebben het door, nu de directie nog."

De schoonmakers voeren al maanden actie, onder meer door stations en treinen niet meer schoon te maken. Ook legden reinigingsdiensten in onder meer Amsterdam het werk neer. Ze zetten in op een ondergrens van 130 procent van het minimumloon en een beperking van flexwerk.