Europees luchtruim dinsdag deels weer open

Het Europese luchtruim wordt dinsdag vanaf 08.00 uur deels weer opengesteld. Dat heeft Europees commissaris voor transport Siim Kallas maandagavond in Brussel na een videoconferentie van Europese verkeersministers bekendgemaakt.

Er worden drie zones ingericht: een waarin er geen gevaar meer is door de aswolk van de vulkaan in IJsland, een tweede waarin de autoriteiten van de betreffende landen moeten beslissen of het veilig is om te vliegen en een derde waarin vliegen vooralsnog verboden blijft. "Wij hebben geen compromissen gesloten over de veiligheid", zei Kallas.

Nederland behoort tot de zone waarin weer gedeeltelijk mag worden gevlogen. Dat was overigens gisteravond al het geval.  Welgeteld 793 passagiers zijn toen met drie KLM-vluchten vertrokken vanaf Schiphol. Dat meldde de KLM.

De vliegtuigen naar New York, Shanghai en Dubai vertrokken na 20.30 uur, nog voor het donker werd. Het waren de eerste passagiersvluchten vanaf Schiphol sinds het luchtruim donderdag werd gesloten wegens de vulkanische asplaag uit IJsland.

Volgens KLM-topman Peter Hartman huilden mensen van blijdschap toen ze hoorden dat ze mochten vertrekken.

In de vliegtuigen naar New York en Shanghai zaten elk 275 passagiers. In het toestel naar Dubai bevonden zich 243 reizigers.