Censor noemt Oosterhuis een ketter

De bisschoppelijke censor van het bisdom Den Bosch, pastoor Cor Mennen, noemt theoloog en dichter Huub Oosterhuis een 'ketter'. Hij doet die uitspraak maandag in Trouw.

"Oosterhuis is, getuige zijn opvattingen, een ketter, iemand die zijn eigen geloof maakt. Hij ziet het Oude en het Nieuwe Testament als gelijkwaardig, terwijl het Nieuwe volgens de kerk de vervulling is van het Oude." Volgens Mennen heeft Oosterhuis bovendien gezegd dat hij de transsubstantiatie, het leerstuk over de aanwezigheid van Christus in brood en wijn, heeft ontmaskerd als de 'truc der trucs'.

Mennen schrapte een maand geleden enkele kerkliederen uit de katholieke liturgieën omdat ze theologisch onder de maat zouden zijn, niet in de liturgie zouden passen of te banaal zouden zijn. De pastoor onderwierp ongeveer 150 kerkliederen op verzoek van de Nederlandse bisschoppenconferentie aan een keuring.

In overleg met de Nationale Raad voor Liturgie is besloten dat zeventien liedjes, waarvan enkele geschreven door Oosterhuis, ongeschikt zijn om in de katholieke eredienst te zingen. Dat leidde tot ophef. Bisschop Gerard de Korte van het bisdom Groningen-Leeuwarden verklaarde dat een landelijke commissie moet bepalen of een bepaald lied mag worden gezongen.

Praat ook mee op onze weblog!