'Steun VS voor Israël onwankelbaar'

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton heeft de 62e viering van de onafhankelijkheid van Israël aangegrepen om nog eens duidelijk te maken dat de Verenigde Staten de bondgenoot in het Midden-Oosten door dik en dun blijven steunen. "Onze natie zal niet weifelen bij het beschermen van de veiligheid van Israël", aldus de bewindsvrouw in een videoboodschap, die werd gepubliceerd in de aanloop naar Israëls Onafhankelijkheidsdag maandag.

"Ik heb een diepe persoonlijke betrokkenheid met Israël. En dat geldt ook voor president Obama", citeerden Amerikaanse media de verklaring van Clinton. In de afgelopen periode bekoelde de relatie tussen de VS en Israël juist danig door een reeks diplomatieke incidenten. Binnen de Amerikaanse regering bestaat irritatie over de opstelling van Israël in het vastgelopen vredesproces met de Palestijnen.

De meest recente boodschap van Clinton is echter positief van toon. De viering van onafhankelijkheidsdag in Israël is volgens de bewindsvrouw "een gelegenheid om al datgene te vieren dat Israël heeft bereikt en om de banden die onze naties verenigen te herbevestigen, ons strategische partnerschap, onze gedeelde waarden en onze gezamenlijke ambities". Clinton memoreerde ook nog dat de toenmalige president Harry Truman in 1948 niet meer dan elf minuten nodig had om de staat Israël te erkennen. "Sindsdien hebben de Verenigde Staten altijd naast jullie gestaan, in solidariteit."