KLM wil weer vliegen na succesvolle testvlucht

KLM wil zo snel mogelijk weer gaan vliegen. Een testvlucht verliep zaterdagavond zonder problemen en ook een eerste inspectie op de grond heeft geen problemen aangetoond met het vliegtuig. "Er is op het eerste oog geen reden aan te nemen dat er iets aan de hand is", zei KLM-directeur Peter Hartman na de testvlucht.

De luchtvaartmaatschappij wil zondag eerst zeven vliegtuigen uit Düsseldorf terugvliegen naar Schiphol. Als ook deze lege kisten geen last hebben van vulkanische asdeeltjes in de lucht wil KLM zo snel mogelijk alle overige vluchten op gang krijgen en weer passagiers gaan vervoeren.

Het testvliegtuig vloog tussen 19.45 uur en 21.00 uur naar de maximale hoogte van 41 duizend voet, zo'n dertien kilometer. Tijdens de vlucht werd niets bemerkt van schadelijke effecten van de aswolk die het vliegverkeer in Europa al dagen in zijn greep houdt. Na de vlucht werd het toestel, waarin onder anderen directeur Hartman meevloog, naar een hangar gebracht voor technisch onderzoek.

Hoewel KLM staat te popelen om weer te gaan vliegen, raadt zij passagiers af om op de bonnefooi naar Schiphol te komen. Het luchtruim is nog tot zeker 14.00 uur gesloten voor al het vliegverkeer. Reizigers wordt geadviseerd contact te houden met hun luchtvaartmaatschappij voor informatie over hervatting van de dienstregeling.

Sinds donderdag 18.00 uur is vliegen in het Nederlandse luchtruim niet meer toegestaan. In de uren daarvoor werden er al veel vluchten geannuleerd omdat de aswolk uit IJsland toen al andere landen had bereikt. Inmiddels in het vliegverkeer in heel Europa stilgelegd of verstoord.

De asdeeltjes zouden gevaar op kunnen leveren voor vliegtuigmotoren. Zo vielen in 1989 alle vier de motoren van een KLM-toestel uit nadat het door een aswolk vloog. De motoren gingen op tijd weer aan, waardoor het veilig kon landen en een ongeluk werd voorkomen.

KLM wil weer vliegen na succesvolle testvlucht
KLM wil weer vliegen na succesvolle testvlucht (Foto: Novum)