NMa valt huisartsenpraktijken binnen

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMA) heeft woensdag en donderdag invallen gedaan in meerdere kantoren van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV). De autoriteit onderzoekt of patiënten onderling worden verdeeld en huisartsen die actief willen worden in een bepaalde regio daardoor worden belemmerd. Kartelvorming is verboden.

De NMa heeft het onderzoek ingesteld na tips en signalen van patiënten en huisartsen. Zo zouden patiënten hebben geklaagd dat ze niet kunnen overstappen naar een andere huisarts. Een van de redenen die huisartsen hierbij zouden geven, is dat zij hierover afspraken hebben gemaakt met andere huisartsen in de regio.

Daarnaast zouden jonge huisartsen die zich ergens willen vestigen toestemming dienen te krijgen van collega's uit de directe omgeving. Als een huisarts zich vestigt zonder die toestemming kan hij of zij worden uitgesloten van belangrijke samenwerkingsverbanden in de regio.

Volgens de NMa is hierdoor sprake van beperking van de mogelijkheden voor cliënten om een huisarts te kiezen. "Als het waar blijkt te zijn dat huisartsen de keuzevrijheid niet respecteren en cliënten dwingen naar een huisarts te gaan die zij onderling hebben aangewezen, dan moet dat worden aangepakt."

De huisarts is iemand met wie een cliënt een goede band moet kunnen hebben, stelt de NMa. "Als die band er niet is of als de cliënt onvoldoende vertrouwen heeft in de huisarts, moet de cliënt kunnen overstappen naar een andere huisarts."

Hoelang het onderzoek duurt, is nog onduidelijk. Als de NMa uiteindelijk tot de conclusie komt dat sprake is van het overtreden van de Mededingingswet, wordt besloten welke sanctie wordt opgelegd. Voor ondernemingen kunnen die sancties oplopen tot maximaal tien procent van de omzet, voor personen geldt een maximum van 450.000 euro.

De LHV stelt dat de markt voor huisartsenzorg vrij toegankelijk is en dat dient te blijven. Dit geldt ook voor het overstappen van een patiënt van de ene huisarts naar een andere. Mochten huisartsen nieuwe collega's om economische redenen hebben belemmerd bij hun vestiging, dan distantieert de LHV zich hiervan nadrukkelijk, laat de vereniging weten. Afspraken tussen huisartsen om het overstappen van patiënten te belemmeren mag van LHV alleen als hiervoor 'kwaliteitsargumenten' zijn. Ook het hoofdkantoor van LHV is door de NMa binnengevallen.