Raaf broedt voor het eerst in Oostvaardersplassen

Voor het eerst broedt er een ravenpaar in de Oostvaardersplassen. Dat meldt Staatsbosbeheer woensdag. Staatsbosbeheer keek al jaren reikhalzend uit naar de komst van broedende raven in het natuurgebied.

De raaf was eeuwenlang in Nederland een veelvoorkomende broedvogel. Vroeger werd gedacht dat de raaf ongeluk bracht en werden de vogels afgeschoten. Hierdoor nam de soort in Nederland snel af. Rond 1990 was de raaf zeldzaam.

In 1969 werd met succes geprobeerd de raaf in Nederland te herintroduceren met vogels uit Duitsland. Sinds 1976 broeden er weer raven in Nederland, vooral op de Veluwe en de Utrechtse Heuvelrug. Nederland telt tegenwoordig in totaal ongeveer negentig broedparen.

Ecoloog en fotograaf Ruben Smit ontdekte het ravenpaar in de Oostvaardersplassen. "Ik zag hoe een raaf heel actief een zeearend verjoeg, terwijl een zeearend veel groter is dan een raaf. Dat deed mij vermoeden dat de raaf in de buurt aan het broeden is en met het verjagen van de zeearend een nest aan het beschermen was."

De zeearend broedt sinds 2006 in het gebied. De Oostvaardersplassen, waar wordt uitgegaan van spontane natuurontwikkeling, vormden toen de eerste plek waar de zeearend na eeuwenlange afwezigheid broedde.