Traag betalende gemeenten aan schandpaal genageld

Op een nieuwe website is te zien hoe snel gemeenten rekeningen betalen. Ondernemersorganisatie MKB-Nederland wil met 'naming and shaming' traag betalende gemeenten achter de vodden zitten en snel betalende gemeenten een pluim geven.

Voor ondernemers moet het zo duidelijk worden waar ze aan toe zijn als ze voor een gemeente aan de slag gaan. De organisatie dringt er al langer bij gemeenten op aan sneller te betalen. Vorig jaar betaalden gemeenten hun rekeningen gemiddeld pas na vijftig dagen.

Om te onderzoeken hoe snel de gemeenten nu betalen, schreef de organisatie in februari alle gemeenten in Nederland aan met de vraag hoe snel ze rekeningen voldoen. Nu, twee maanden later, heeft ruim twee derde volgens de organisatie nog niet eens gereageerd. "Als een eenvoudig antwoord op een brief al niet binnen twee maanden kan worden gegeven, doet dat het ergste vrezen voor de termijn waarbinnen rekeningen worden voldaan."

Van de gemeenten die wel reageerden, betalen de kleine vaak sneller dan de grote. Haarlem is de snelste betaler, de gemeente doet er naar eigen zeggen gemiddeld vijftien dagen over om het geld over te maken. De traagste gemeente is Noordenveld. De gemeente gaf aan gemiddeld na twee maanden een rekening te betalen. Bedrijven die hun geld eerder willen zien, moeten korting geven.

Alle resultaten van het onderzoek komen op de website snellerbetalen.nl. Ondernemers die merken dat de praktijk anders is dan wat de website vermeldt moeten dat volgens MKB Nederland vooral melden.