NPO-baas wil kijk- en luistergeld terug

Voorzitter Henk Hagoort van de publieke omroep wil het kijk- en luistergeld weer invoeren. Dat zegt hij in Inside TV. Volgens Hagoort zou het opnieuw invoeren van het kijk- en luistergeld ertoe leiden dat de NPO zijn geld direct van de burger krijgt, waardoor de omroep niet langer 'de speelbal' is van de politiek.

Het kijk- en luistergeld werd in 2000 afgeschaft. Sindsdien leeft de NPO volgens Hagoort permanent op een tijdbom. "Elk jaar weer moeten we met de minister onderhandelen, om pas laat in de herfst te ontdekken wat het budget voor het volgende jaar zal zijn. Dat is wurgend."

In ruil voor het op deze wijze op afstand houden van de politiek belooft de omroepbaas dat zijn omroep zich verre van de commercie blijft houden. Diensten als uitzending Gemist blijven daarbij gratis, zegt hij.

Nog meer snijden in zijn budget in een poging het gat in de rijksbegroting te helpen dichten, kan volgens Hagoort verder niet. "Ga je nog meer snijden, dan raak je aan onze opdracht. Je komt dan in scenario's waarbij we niet langer alle Nederlanders bereiken. We moeten de burger in zijn veranderend mediagedrag volgen, naar alle mogelijke platformen. Daarvoor is sowieso geld nodig."