Greenpeace entert schip met atoomafval

Twee activisten van de milieuorganisatie Greenpeace hebben vrijdag op de Noordzee een Russisch vrachtschip met kernafval geënterd. Door deze actie wil Greenpeace de aandacht vestigen op het nog altijd onopgeloste probleem omtrend radioactief afval (verarmd uraniumhexafluoride) dat bij de productie van kernenergie ontstaat.

Het vrachtschip met de naam 'Kapitein Kuroptev', was op weg van het Franse Le Havre naar St. Petersburg, in Rusland. Volgens Greenpeace-woordvoerder Tobias Reidl zetten de activisten ten noorden van de Waddeneilanden hun boot, de 'Esperanza', naast het vrachtschip en enterden deze vervolgens. Tijdens deze actie werden ze door de bemanning met waterstralen tegengewerkt.

"Uit het oog, uit het hart. Dat is het motto van de nucleaire industrie wat betreft kernafval. In plaats van het probleem onder ogen te komen en toe te geven, dat kernenergie onnoemelijk veel problemen en risico's met zich meebrengt, wordt Rusland nu gewoon gebruikt als atoomafvalberg en zeggen ze dat er niets aan de hand is", deelde Riedl mee.