IJsland vreest vertraging Icesave-deal

De IJslandse regering is bezorgd dat de verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk en Nederland vertraging zullen veroorzaken bij de besprekingen over een deal rond Icesave en daarmee toegang tot externe financiering voor IJsland beperkt wordt.

"We willen niet dat de verkiezingen in het VK en Nederland ons weerhouden van onderhandelingen", zegt de IJslandse minister van economische zaken Gylfi Magnusson. "We willen niet tot na de zomer blijven onderhandelen."

Met de ondergang van internetbank Icesave, die werd meegesleept in het faillissement van de IJslandse moeder Landsbanki, werden 340.000 Nederlandse en Britse rekeninghouders gedupeerd. De vergoeding waarop zij onder het IJslandse depositogarantiestelsel recht hadden werd voorgeschoten door de Nederlandse en Britse overheden.

Het uitblijven van een akkoord weerhield het Internationaal Monetair Fonds (IMF) er van 2,1 miljard dollar aan financiering aan IJsland uit te keren. Het betekende ook dat financiële middelen uit Scandinavische landen in de wachtstand werden gezet.

Minister Magnusson zegt voorzichtig optimistisch te zijn dat de verschillen met het IMF kunnen worden opgelost, zodat de fondsen kunnen worden vrijgegeven. Hij voegde evenwel toe dat er nog niets definitief is en beklaagde zich over het gegeven dat de IMF-steun wordt gebruikt in de onderhandelingen met Nederland het VK.

Ondanks een begrotingstekort heeft IJsland voldoende middelen om zichzelf de komende twaalf maanden te financieren, stelt Magnusson. Verdere vertragingen zouden evenwel het vertrouwen kunnen ondermijnen en buitenlandse investeerders kunnen afschrikken, vervolgt de minister.

Mogelijke regeringswijzigingen in Nederland of het VK zullen de situatie voor IJsland niet wezenlijk veranderen, vervolgt de bewindsman. Hij is echter bezorgd dat de verkiezingen een oplossing onnodig zullen vertragen.