PvdA-programma: HRA beperken

Wie meer verdient dan 150 duizend euro, moet een nieuw toptarief voor de inkomstenbelasting van zestig procent gaan betalen. Dat vindt de PvdA, zo staat in het concept-verkiezingsprogramma van de partij. Het programma werd woensdag in Amsterdam gepresenteerd op het partijkantoor.

De partij bepleit al langer een nieuw toptarief. De beoogde nieuwe partijleider Job Cohen sprak van een 'solidariteitsheffing' die in deze tijd van economische crisis goed te verdedigen is. "Wij vragen dit aan een selecte groep. Ik denk dat zij dit kunnen begrijpen."

19 miljard euro bezuinigen
De partij wil de komende kabinetsperiode 10 miljard euro bezuinigen om de overheidsfinanciën op lange termijn op orde te krijgen. Het Centraal Planbureau (CPB) becijferde eerder dat in totaal 29 miljard moet worden bezuinigd om het huishoudboekje op orde te krijgen, maar Cohen waarschuwde om de economie nu niet kapot te bezuinigen.

Hij wil pas later een besluit nemen voor nog twee bezuinigingsrondes: een van 10 miljard en een van 9 miljard. Het financieringstekort moet in twee kabinetsperiodes worden weggewerkt.

HRA beperken
De hypotheekrenteaftrek (HRA) wordt in de plannen van de PvdA in dertig jaar beperkt tot dertig procent. Het maximumbedrag dat kan worden afgetrokken wordt in 2014 tot een miljoen euro beperkt en wordt daarna ook in dertig jaar beperkt tot de gemiddelde huizenprijs. Ook moet de AOW geleidelijk worden verhoogd naar 67 jaar. In 2020 moet de AOW-leeftijd 66 jaar worden en vijf jaar later 67 jaar.

Bezuinigen doet de PvdA op de bureaucratie, subsidies, defensie-uitgaven en de salarissen van medisch specialisten. De PvdA bepleit daarbij een kleinere, slagvaardige overheid. Alleen met minder bureaucratie en betere prestaties kan het vertrouwen van burgers in de overheid worden behouden, menen de sociaaldemocraten.

Studiebeurs verdwijnt
De PvdA wil investeren in onderwijs. De studiebeurs verdwijnt en maakt plaats voor een sociaal leenstelsel. De hoogte en de duur van de WW blijven ongewijzigd. Er gaat een schepje bovenop voor wat betreft de klimaatdoelen. Energiebedrijven moeten 35 procent van hun energie voortaan duurzaam opwekken.

Akkoorden
Verder maakte Cohen bekend dat hij twee 'nationale akkoorden' wil sluiten. Een nieuw 'sociaal akkoord' met de sociale partners moet de arbeidsmarkt een oppepper geven, en een 'Nationaal Democratie Akkoord' moet ervoor zorgen dat de democratie eindelijk kan worden vernieuwd.

De leden van de PvdA moeten tijdens het congres later deze maand het verkiezingsprogramma officieel goedkeuren.

Lees hier (PDF) het PvdA-verkiezingsprogramma 2010.

Alle (tot nu toe) uitgebrachte verkiezingsprogramma's op een rij:
SP | GroenLinks | PvdAChristenUnie | D66 | CDA | VVD | TONSGP | PVV