Spanning neemt toe in Kirgizië

Een betoging in een provinciestadje tegen de regering in Kirgizië is dinsdag uitgemond in gewelddadige ongeregeldheden. De rellen vergroten de spanningen in de voormalige Sovjetrepubliek, waar morgen in het hele land demonstraties zijn gepland.

De oproerpolitie in Talas voerde charges met de wapenstok uit om betogers die tegen de hoge energieprijzen protesteerden te verjagen. Maar enkele uren later hadden de betogers het centrale plein van het dertigduizend inwoners tellende stadje heroverd en een overheidskantoor bezet. Speciale eenheden bestormden daarop het plein en bevrijdden de regionale gouverneur, die in het overheidskantoor werd vastgehouden. De politie kon het plein echter niet lang houden en tegen de avond was het weer in handen van betogers.

De regering heeft de oppositie gewaarschuwd voor 'ernstige' repercussies. Oppositieleider Almazbek Atambajev heeft zich in zijn huis in de hoofdstad Bisjkek gebarricadeerd. Volgens Irina Karamoesjkina, een ander lid van de oppositie dat bij Atambajev was, stond de politie aan de deur om hen te arresteren. De toegang tot internet was afgesloten en in Bisjkek werden verscheidene activisten van de oppositie opgepakt, meldden lokale media.

De oppositie deed een beroep op Amerikaanse en Russische diplomaten om er bij de regering op aan te dringen zich in te houden. VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon, die enkele dagen geleden tijdens een bezoek aan Kirgizië meermalen kritiek leverde op schendingen van de mensenrechten, toonde zich vandaag bezorgd over de situatie in Talas. Hij deed via zijn woordvoerder in New York een beroep op alle betrokkenen om zelfbeheersing te betrachten en de dialoog aan te gaan.

Premier Daniyar Oesenov zei dat honderd man politieversterkingen naar Talas zijn gestuurd. "Ik dring er bij de organisatoren van deze acties op aan te stoppen met wat zij aan het doen zijn. Voor degenen die niet luisteren zullen de gevolgen ernstig zijn."

De Amerikaanse luchtmacht maakt gebruik van een militaire basis in Kirgizië om militaire operaties in het buurland Afghanistan te ondersteunen. Het is ook een belangrijke overslagpunt voor troepen en voorraden.

De afgelopen twee jaar hebben de Kirgizische autoriteiten de persvrijheid beperkt, terwijl activisten van de oppositie zeggen dat zij fysiek geïntimideerd worden en lastiggevallen met politiek gemotiveerde gerechtelijke onderzoeken. De oppositie was lange tijd versplinterd, maar door de algemene volkswoede over de stijgende energierekeningen is hieraan een einde gekomen.

Submitter:  Bron: Novum/AP