Naam 'universiteit' beschermd

De naam 'universiteit' wordt beter beschermd. Voortaan mogen alleen universiteiten die naam voeren die zijn erkend op grond van de Nederlandse wet. Dat schrijft demissionair staatssecretaris van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA) in een brief aan de Tweede Kamer.

Nu kan nog elke instelling die dat wil de naam 'universiteit', 'hogeschool' of 'university' voeren. Ook de titels worden beter beschermd. Die zijn nu vrij: iedereen kan zich 'Bachelor of Arts' of 'Master of Science' noemen. Dit leidt niet alleen tot onduidelijkheid bij studenten en werkgevers, ook oneerlijke concurrentie en regelrechte diplomafraude ligt volgens de bewindsvrouw op de loer.

Daarom mogen voortaan alleen erkende instellingen de naam universiteit gebruiken. Titels en graden mogen dan alleen worden afgegeven door opleidingen die officieel zijn geaccrediteerd en personen mogen die titels alleen gebruiken als ze zijn verleend door de goedgekeurde instellingen.

Een uitzondering geldt voor buitenlandse instellingen in Nederland die in het eigen land zijn erkend en voor de titels en graden die dergelijke instellingen afgeven. In Vlaanderen, het Verenigd Koninkrijk, enkele Duitse deelstaten, Oostenrijk en Australië geldt de bescherming van de naam 'universiteit' al.