'Veel huiseigenaars betalen te veel aan hypotheek'

Veel huizenbezitters betalen onbewust te veel geld aan hun hypotheek. Het gaat om mensen met een zogenoemde tophypotheek. Deze mensen kunnen vaak heel simpel gemiddeld 512 euro per jaar besparen als ze contact opnemen met hun hypotheekverstrekker, meldt de Nationale Hypotheekbond dinsdag na onderzoek onder 125 duizend hypotheekbezitters.

De huiseigenaars met een tophypotheek zijn mensen die bij de koop meer geld hebben geleend dan hun huis waard is. Daarvoor betalen ze een toeslag, de topopslag, maar als de waarde van het huis stijgt is die toeslag niet meer nodig. In totaal wordt in Nederland op die manier 340 miljoen euro te veel betaald, meldt de Hypotheekbond.

Volgens de Hypotheekbond kunnen deze mensen, die door de banken snurkers worden genoemd, vaak binnen een uur hun hypotheek aanpassen. Daarbij blijft de huidige hypotheek en de rentevaste periode intact, maar gaat de huiseigenaar wel minder betalen. Op de website van de Hypotheekbond staat een programma om te controleren of mensen een korting kunnen krijgen.